viernes, 29 de mayo de 2009

Convocatòria per a l'edició d'un recull de relats breus

CONVOCATÒRIA PER A L’EDICIÓ D’UN RECULL DE RELATS BREUS
Amb motiu de la IV Trobada d’autors ebrencs al Matarranya
Tema: Relats biogràfics sobre personatges ebrencs: reals, ficticis, històrics, contemporanis, fantàstics, mítics o del carrer...
Extensió màxima: 1000 paralules.
Termini: 16 de juny
Enviar els textos a: info@serretllibres.com

Els textos seleccionats es publicaran en un llibre que es presentarà a la IV Trobada d’autors ebrencs al Matarranya.
Edició a cura d’Aeditors i Llibreria Serret
Amb la participació de l’Associació Cultural del Matarranya i la col·laboració de l’Ajuntament de Fondespala i l’Associació Cultural ACHA

Més informació.....
La Trobada d’autors ebrencs al Matarranya
La Trobada pretén ser l’activitat complementària al Matarranya als actes literaris que tenen lloc al llarg de l’any a les Terres de l’Ebre: la fira del llibre Ebrenc (al Juny a Móra d’Ebre, La Ribera d’Ebre), la fira literària Joan Cid i Mulet (a l’abril a l’EMD Jesús, El Baix Ebre) i la Trobada de Lletres Ebrenques (al novembre a Amposta, El Montsià). Dintre d’aquesta efervescència literària ebrenca, la trobada al Matarranya busca la seua especificitat en la data de l’organització (a l’estiu) i en el fet de donar especial protagonisme i participació als autors, per la qual cosa l’edició de la monografia amb el recull de textos resultant es considera molt important.

L’experiència de realitzar la Trobada al voltant d’un tema i de fer una crida perquè els autors hi participin amb els seus textos, els quals podran tenir després lectors a través de la publicació d’un monogràfic, s’ha valorat de forma molt positiva tant per part de l’organització, com dels autors i els lectors; segons es deriva per l’alta participació en les passades edicions de la Trobada en el dinar literari i els actes de la Trobada i les presentacions posteriors del llibre, com pel gran nombre d’exemplars ja venuts.

El recull de relats amb motiu de la Trobada d’autors ebrencs al Matarranya
Des dels seus inicis, la Trobada ha estat vinculada amb els recull de relats. Així, en l’edició del 2007 ja es presentava un recull de relats (Estius a l’Ebre, editat per Aeditors) i en la del 2008 s’ha fet un pas endavant i s’ha aconseguit dur a terme una publicació amb un recull de textos organitzat expressament amb motiu de la Trobada i dedicats al tema sobre el qual ha versat aquesta darrera convocatòria de l’acte. La monografia s’ha titolat: El riu que parla i la seua edició s’ha fet de forma paral·lela a la Trobada a càrrec d’Aeditors i Llibreria Serret. A més, durant els actes de la Trobada en la passada edició també es va ampliar l’espai dedicat al recull de relats: a la presentació i signatura del llibre habituals s’hi van sumar una lectura de textos del recull i una presentació al llarg d’un dinar literari. A tot això, cal afegir la presentació posterior del llibre en diverses poblacions.

Com a aspectes positius, de cara a la qualitat de la de la publicació resultant, es pot agafar com a exemple les monografies anteriorment citades (Estius a l’Ebre i El riu que parla) en els quals la diversitat d’estils literaris i de procedència dels autors tenen com a punt vertebrador el territori i uns criteris mínims de qualitat literària. Val a dir també que l’entitat responsable de l’organització tècnica de la Trobada, l’Associació Cultural del Matarranya, té una ampla trajectòria editorial, com ho mostra la vasta bibliografia en solitari o en col·laboració amb altres entitats del territori. Cal valorar també la participació de la Llibreria Serret en aquest projecte, tot i tractar-se d’una empresa cultural de caràcter privat, la seua tasca com a dinamitzador de la literatura ebrenca és molt important i el seu paper serà fonamental per a la difusió de l’obra tant a dins del territori ebrenc com a la resta de la zona catalanoparlant i punts de l’Aragó castellanòfol. En darrer lloc, l’editorial que es farà càrrec de materialitzar el llibre, Aeditors, és una entitat del territori que en els darrers anys ha fet possible la fusió dels conceptes de territorialitat, qualitat i viabilitat econòmica del projecte.

El recull de relats 2009, per a la IV Trobada:
PERSONATGES EBRENCS
El tema escollit es refereix breus relats biogràfics (pot ser un fragment de la biografia) sobre persones que hagin realitzat alguna aportació al patrimoni ebrenc. Poden ser personatges ja coneguts, en aquest cas s’intentarà escriure sobre aspectes poc coneguts de la seua persona, o altres personatges que no han tingut cabuda en una monografia pròpia però que tenen també interès a nivell local o extralocal o han despertat les emocions dels seus covilatans. Des de l’organització s’invitarà a participar a 10 escriptors o historiadors sobre 10 personatges escollits d’arreu de les Terres de l’Ebre que avastin la diversitat d’interès que acabem d’exposar. A més d’aquests, es farà una crida a través d’internet i de la resta de canals de difusió de la Trobada perquè tothom que vulgui pugui enviar el seu relat sobre el personatge que triïn lliurement, a manera de biografia novel·lada. Aquests textos es penjaran a internet perquè els lectors puguin també participar en l’elecció dels que es publicaran la qual serà finalment responsabilitat dels editors i del Consell Assessor de l’edició que es detalla més avall. En total es calcula que la monografia inclourà entre 20 i 30 relats i tindrà 110 pàgines o més.

Objectius de la publicació
-Difondre el recull de relats seleccionats recollits com a resultat d’una activitat literària i ajudar així també a consolidar-la.

-Donar la possibilitat de difusió de personatges del territori que no l’han tinguda en volum propi fins el moment i difondre d’una manera novel·lada la personalitat de personatges ja coneguts del territori.

-Ajudar a l’edició i difusió de textos d’autors vinculats al territori.

-Fomentar la literatura ebrenca a dintre i fora del territori

-Ajudar a la normalització de la llengua catalana a l’Aragó catalanoparlant on la llengua materna encara no és llengua oficial.

DADES DELS RESPONSABLES DE L’EDICIÓ
Editors: Serretblog i Aeditors
Col·laboradors: Associaciació Cultural del Matarranya
Consell Assessor: Format per representants del Consell Organitzador de la IV Trobada d’Autors Ebrencs al Matarranya:
* Aeditors
* LLibreria Serret: Ocatvio Serret
* Associació Cultural del Matarranya i Iniciativa Cultural de la Franja
* Associació ACHA, Asunción Albesa
* Ajuntament de Fondespatla, Carmen Agud (alcaldessa)
* Col·laboradors del Serret-blog i assessors per l’organització de la Trobada


FORMA DE DISTRIBUCIÓ:
-Aeditors
-Llibreria Serret i punts de venda col·laboradors arreu de Catalunya
-Associació Cultural del Matarranya (socis, fires, activitats i internet)
-Xarxa de llibreries col·laboradores de l’Associació Cultural del Matarranya, amb les quals l’Associació treballa habitualment (Franja d’Aragó, Catalunya, València i Saragossa)
-Venta directa: a través de la presentació del llibre durant la Trobada d’autors ebrencs al Matarranya i posteriorment en diverses localitats i actes.

No hay comentarios: