jueves, 14 de mayo de 2009

Sortim de l'armari lingüístic

Artur Quintana i Font
(Artículo remitido por la ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL MATARRANYA)

El proper 16 de maig, diverses entitats, associacions i grups polítics han convocat una manifestació a Saragossa per un Aragó veritablement trilingüe, per la igualtat de les tres llengües i en defensa del nostre patrimoni lingüístics.
Com a entitats membres de la coordinadora convocant de la marxa, les associacions pertanyents a Iniciativa Cultural de la Franja (ASCUMA, IEBC, CERib i Consells Locals de la Franja) convidem als lectors a assistir-hi.
Serà la primera volta que los aragonesoparlants i catalanoparlants ens manifestarem, ens deixarem veure i escoltar a la capital aragonesa, en defensa de les nostres llengües i dels dretes pendents de regular segons les directius que marca el nostre Estatut d’Autonomia.
I us animem a vindre, aquest dia, a Saragossa, perquè molts de vosaltres, gent sensible i solidària, us haveu manifestat per mil i una raons i contra mil i una injustícies de tot caire, i haveu treballat i discutit per la nostra llengua, molts anys, o potser durant dècades, des del vostre ordinador o despatx, escrivint relats, poemes o articles, investigant o recopilant les paraules, llegendes, refranys i cançons de la vostra zona.
Hora és ja de sortir, per un cop, del nostre cau, del nostre armari lingüístic i fer-nos visibles per unes hores pels carrers de Saragossa i compartir després també, al parc de l’Aljaferia, junt amb altres companys i companyes, el nostre orgull de ser com som i de parlar, també com som.
Volem que aquesta sigue una jornada lúdica, una marxa festiva i familiar, on pares, fills, i iaios, gent gran i menuda es manifeste amb normalitat i naturalitat i transmetre als vianants saragossans aquesta naturalitat que és igual a la normalitat i naturalitat amb la que parlem. Parlem com respirem, no per molestar a ningú, però respirarem i parlarem amb força, amb tota la força possible per a que les nostres llengües maternes i autòctones siguen respectades i considerades a les nostres administracions i institucions com cal, com diu l’Estatut, la Democràcia amb majúscules i els més elementals dels Drets Humans reconeguts a l’UNESCO i les Nacions Unides.
Aquesta manifestació no va contra ningú, sinó EN FAVOR d’una Llei de Llengües que reconegue estos drets i facilite la vida social d’aquestes llengües, des de l’Ensenyament a l’Administració.
Considerem molt important la presència massiva de les gents de la muntanya i el pla, de la ciutat i el terme, a la manifestació, i que es facen veure i sentir amb les seues paraules, els seus crits i els seus cants i músiques. Moltes voltes l’oposició a l’actual govern regional, li ha retret quan aquest ha anunciat tímidament la intenció de portar un avantprojecte a les Corts, que aquest tema no és pas prioritari i que aquesta Llei no té cap demanda social.
Amb una presència important de manifestants als carrers i al parc de la Aljaferia lis xafaríem l’excusa per a no fer res, tant a uns com als altres, i facilitaríem la possibilitat de que per fi, el govern o el grup socialista a les Corts presentés una iniciativa tan llargament ajornada.
No ens poden dir que no hem tingut paciència i comportament exquisit en aquest tema.
En aquests 26 anys des de que es va aprovar el primer Estatut d’Autonomia, que ja dedicava un article a les Llengües d’Aragó, i després d’aquests últims 10 anys de govern PSOE-PAR, que des del primer programa de govern ja contemplava l’elaboració d’una Llei de Llengües, aquesta és la primera mobilització que organitzen les associacions i grups que promouen la defensa de l’Aragonès i el Català, malgrat que no hi hagut avanços significatius i palpables en tot aquest temps.
TOTS A SARAGOSSA PER LA DIGNITAT DE LES NOSTRES
LLENGÜES I ELS NOSTRES TERRITORIS!. US ESPEREM!
Signat: Artur Quintana i Font, president d’Iniciativa Cultural de la Franja , membre de la coordinadora “Aragó Trinlingüe”. La Codonyera. Terol.

No hay comentarios: