miércoles, 20 de enero de 2010

Piquer ja té cama esquerra

Andrés Piquer.








Ramon Mur

Andreu Piquer Arrufat, la seva estàtua del fron de la Facultat de Medicina i Ciències de la Universitat de Saragossa, ja té les dues cames. Li van amputar l'esquerra fa uns dies. Però lo metge i pensador del segle XVIII, nascut a Fórnols, ha estat coix menys d'un mes.

Piquer era monàrquic, il.lustrat, representant de l'antic règim absolutista. Amb ell va acabar una època. El metge de la Cort de Ferran VI i Carles III va morir a Madrid, el 1772, als 61 anys d'edat. Només 19 després va néixer, també a Fórnols, Braulio Foz. Escriptor, autor de 'Vida de Pedro Saputo', una de les novel.les més importants del segle XIX en llengua castellana. Periodista, professor de literatura, republicà i liberal, amb Brualio Fozva néixer una nova època. Va morir a Borja el 1865, als 74 anys.

D'Fórnols van néixer eixes dues personalitats que van marcar època, la fi d'una i el naixement d'una altra. Foz segueix viu en la seva casa natal, convertida avui en museu, i Piquer ho té tot, inclus la seva cama esquerra, als 300 anys del seu naixement que es compliran al benvingut 2011.

1 comentario:

Pedro J. Bel dijo...

Lamento la coixera provocada per algún vándal al meu païsá Andrés Piquer y m´alegro de que ja l´haiguen reparat.
Ara crec que hauríes de reparar lo teu "atentat" contra Braulio Foz. Segur que va escriure un llibre titulat "Vida de Pere Saputo? no seríe "Vida de Pere Saput"?M´agradaríe tindre la ressenya d´ edició, per que jo, hasta ara, només tenía referencies editorials de "Vida de Pedro Saputo".
Pedro J. Bel